Pre skvalitnenie našich služieb používame na stránkach OTTO cookies. Pokračovaním na tejto stránke vyjadrujete súhlas s používaním všetkých cookies.

Súhlasímx
Možnosť vrátenia tovaru do 14 dní Nákup 24 hodín denne Zaplatíte až po prevzatí tovaru Doprava zadarmo pokiaľ objednáte nad 85 Eur

x

fSortiment


Zoradiť podľa

Farba Vyberte farbu:
filter_active filter_active filter_active
Zrušiť
Značka Vyberte značku
»
zrušiť
Cena Vyberte cenu
- zrušiť


Aj na detailoch záleží

Používame ich pravidelne, každodenne vo všetkých domácnostiach. Automaticky po nich siahame a nezamýšľame sa nad ich tvarom, materiálom či farbou. Len aby boli vždy čisté a „po ruke.“ Už viete, o čom je reč? Predsa o príboroch, ktoré sa stali súčasťou nášho každodenného života. Používanie príboru v dnešnej dobe je už samozrejmosťou pre každého človeka. Príbory nás sprevádzajú od chvíle, keď sme sa ich ako deti naučili používať. Ale nie vždy tu príbor bol a od svojho vzniku prešiel dlhú cestu, kým získal dnešnú podobu a najmä význam.

Stolovanie bez príboru? To hádam nie!

Verili by ste, že ešte aj v 21. storočí existujú kultúry, ktoré konzumujú jedlo bez príboru? Presne tak! Napríklad v Afrike, v Turecku alebo v Indii väčšinou jedia rukami, a to aj na večeriach slávnostného štýlu. Ale aj stolovanie rukami musí vyzerať elegantne a vyžaduje dobré spôsoby získané poctivým vzdelaním. Aj v Európe sa niektoré jedlá konzumujú rukami, i keď množstvo jedál, ktoré je prípustné takto jesť, sa značne znížilo. V prvom rade je to krájaný chlieb či drobné pečivo, ktoré sa na ďalšie menšie kúsky nekrája, ale trhá. Rukami sa konzumuje napríklad aj sendvič, a to aj vtedy, ak nám v reštaurácii k nemu prinesú príbor.

Lyžička, nôž a posledná prišla vidlička

Lyžica sa môže pochváliť tým, že bola úplne prvá z príboru. Jej počiatky siahajú až do staroveku. Samozrejme, do dnešnej podoby dozrievala postupne. V období stredoveku boli lyžice väčšinou drevené. Bohatí a zámožní ľudia si veľmi obľúbili lyžice zo striebra. Nôž a vidlička si svoje miesto v domácnostiach našli neskôr. Zaujímavosťou je, že vidlička bola pomerne dlhú dobu odstrkovaná ľuďmi. Zdráhali sa ju používať, pretože bola pre nich nástrojom diabla, ktorý nepatrí na stôl. Vývoj príboru bol dosť ovplyvnený vtedajšími spoločenskými predsudkami. Ako druhý v poradí prichádza na stôl nôž. Na hostinách v stredoveku sa používal na krájanie chlebu a mäsa. Nôž, ktorý ležal na stole, bol k dispozícii viacerým hosťom. Pokiaľ ešte neexistovali vidličky, tak sa mohli kúsky chlebu a mäsa napichovať na nôž, namáčať do omáčky a vkladať do úst. Ako poslednú si stravníci osvojili vidličku, ktorá zo začiatku mala iba dva bodce. Postupne sa jej vzhľad menil. Začiatkom 18.storočia sa dva bodce pretvarovali v tri kratšie a už prehnuté hroty. Lyžičku, vidličku a nôž ako ucelenú modernú jedálnu súpravu začali hodovníci uznávať až v polovici 17. storočia.

Príbory dneška a od nás

Pamätáte sa ešte na ťažké strieborné príbory svojich rodičov, ktoré väčšinou dostali naše mamy ako svadobný dar od najbližších? Pre nich rodinná pamiatka na celý život, dávali ich na stôl len na výnimočné príležitosti. Dnes sú strieborné jedálne príbory skôr výnimkou ako pravidlom. Bežne používame príbory z nerezového materiálu, za to veľmi kvalitné a funkčné. Po praktickej stránke tiež výhodné, lebo nie sú mohutné a ťažké. Kvalitné nerezové príbory a celé jedálne súpravy nájdete aj u nás za rozumnú cenu. Ponúkame Vám napríklad niekoľkodielne súpravy príborov, steakové príbory, súpravy damascénskych nožov či príbory na ryby. Príbory od nás sú vhodné do umývačky riadu. Ak si zariaďujete svoju domácnosť alebo meníte príborový „šatník“, budeme radi, ak si prídete nové jedálne súpravy vybrať k nám.

Hore >
X

Ďakujeme Vám za hodnotenie!

Nasledujúci text bol zaznamenaný:



Súhlasíte s tým, aby krstné meno bolo publikované pri hodnotení.


Vaše hodnotenie:


Vaše hodnotenie je prijaté v našom systéme, po spracovaní bude zverejnené na našich stránkach do 72 hodín od odoslania.

Pokračovať