Veríme, že vianočné dary a silvestrovské oslavy sú najpamätnejšie vtedy, ak rodinu a priateľov prekvapíme aj vlastnoručne vyrobenými dobrotami. Chute a vône miešajúce sa s intímnou atmosférou s nami ostanú dlho a teda s malým gurmánskym darčekom môžeme darovať oveľa viac, ako by sme si mysleli. 

Ak uvažujeme nad tým, aký jedlý-pitný darček pripraviť s obrovskou láskou, potom nás môže limitovať iba naša predstavivosť. Čokoládové bonbóny a vianočné lízanky si vyžadujú istú zručnosť, ale kto by neocenil nedokonalosť domácich sladkostí? Je však oveľa jednoduchšie, ak pripravíme voňavý balíček zo sušeného ovocia a obilných vločiek alebo namiešame zmes kvalitných korenín, či ochutíme olivový olej rastlinami. Za ktorýkoľvek z nich sa rozhodneme, dajme si na ňom záležať, oblečme ho do sviatočného, zabaľme ho do krásnej krabičky alebo naplňme do jedinečných fliaš, aby bol súčasťou dekorácie stola a sviatočnej večere. 

Teraz Vám odporučíme tri, viackrát odskúšané alkoholické nápoje, tri sladké, voňavé domáce likéry, ktoré sa zaručene stanú tradičným slávnostným nápojom, ak ich ochutnáme.

Toffifee likér

  • 100 g hnedého cukru
  • 1 vajíčko
  • 15 ks Toffifee
  • 200 ml kondenzovaného mlieka
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 200 ml vodky
  1. Bonbóny Toffifee dáme na pol hodiny do mrazničky, aby trochu stvrdli, takto sa jednoduchšie rozdrobia. 
  2. Zmrazené Toffifee vložíme do mixéra a pomelieme ich.
  3. Hnedý cukor, vajíčko a pomleté Toffifee vložíme do hrnca a na malom ohni ich roztopíme, kým dosiahneme krémovú konzistenciu.
  4. Prilejeme kondenzované mlieko, smotanu na šľahanie a spolu povaríme.
  5. Potom zmes zložíme z ohňa a ponorným mixérom ju rozmixujeme dohladka.
  6. Necháme ju úplne vychladnúť a až potom k nej pridáme vodku.
  7. Likér naplníme do sterilizovaných, čistých fliaš. V chladničke vydrží 2-3 týždne.

Írsky krémový likér

  • 250 ml smotany na šľahanie (30-32%)
  • 20 ml plnotučného mlieka (3,5%)
  • 30 g kryštálového cukru
  • 170 ml sladeného kondenzovaného mlieka
  • 50 ml silnej kávy
  • 200 ml whisky
  • 1 polievkovú lyžicu vanilkovej esencie
  1. Smotanu s mliekom privedieme do varu a odložíme bokom.
  2. Cukor skaramelizujeme v rajnici s vysokou stenou. Keď je cukor už skaramelizovaný, počas stáleho miešania k nemu prilejeme zmes horúcej smotany a mlieka.  
  3. Keď sme zmes vymiešali do hladka, pridáme k nej kondenzované mlieko, vanilku, whisky, kávu a uvedieme ju do varu.
  4. Likér následne nalejme do fliaš a minimálne 1 deň ho necháme odstáť v chladničke, aby sa v ňom chute dôkladne spojili.

Pomarančový likér

  • 1 l kvalitnej vodky
  • 40 dkg cukru
  • 5 veľkých pomarančov
  • 1 citrón
  • voda
  1. Ovocie kefou poriadne umyjeme, aby sme z neho odstránili zvyšky chemikálií.
  2. Kôru pomaranča ošúpeme škrabkou na zeleninu. Dajme pozor na to, aby na kôre neostala tá biela časť, likér by z nej mohol byť horký.
  3. Kôru vložíme do veľkého, dobre umytého zaváraninového pohára, zalejeme ju vodkou, zakryjeme a necháme odstáť na tmavom, chladnom mieste aspoň 1 týždeň. Zmes každý deň premiešajme. 
  4. Po týždni uvaríme sirup z cukru a 5 dl vody. Keď vychladne, prilejeme ho do scedeného likéru a v uzatvorenom pohári ho opäť necháme odpočinúť, tentokrát dva týždne, denne ho potrepeme.  

Tip: Čím dlhšie likér zrie, tým je chutnejší.

Autor

Redakčná rada OTTO Blogu

Redakčná rada OTTO Blogu

Na OTTO Blogu každý deň nájdete inšpirácie o móde, domácnosti a životospráve. Vyhľadáme pre vás tie najnovšie trendy z oblasti módy alebo bytového dizajnu. Ponúkneme vám správy a novinky, užitočné tipy a rady ohľadom životosprávy, a zároveň predstavíme aj must -have kúsky danej sezóny.